Handboek Vogels in vlucht

Een nieuw handboek voor de gevorderde vogelaar

Zangvogels herkennen in de herfst is een totaal andere tak van sport dan in het voorjaar. In het broedseizoen kwetteren ze er op los! Bovendien zijn ze vaak goed zichtbaar. Als je de zang en de belangrijkste kenmerken van het zomerkleed kent, is determineren niet zo moeilijk. Desnoods pak je er een veldgids of app bij, vaak zit die vogel er nog wel even.

Hoe anders is het in de herfst! Vogels houden zich overdag stil en vliegen hoog over naar warmere oorden. In een flits komen ze voorbij. Hoe herken je ze dan? Daar is nu een boek over verschenen: Handboek vogels in vlucht. Het is de eerste in zijn soort en geschreven door Tomasz Cofta, een bekende Poolse ornitholoog.

Hoe pakt Cofta het aan? Hij richt zich op alle kenmerken die je kunt waarnemen in die 20 seconden dat een vogel of groep vogels voorbij vliegt. Bijvoorbeeld de grootte en vorm van alle ‘onderdelen’ van het lichaam, vluchtroepjes, de grootte en het vluchtgedrag van de groep. Ook geeft hij tips: probeer in die korte tijd de vogel nog niet te determineren, maar probeer zoveel mogelijk kenmerken te verzamelen. De soort bepaal je pas als de vogel gevlogen is.

In het Handboek zijn alle West-Europese zangers en bijna-zangers opgenomen. De soorten zijn per familie geclusterd en bijna elke soort heeft een helder vormgegeven dubbele pagina. Gelijkende soorten staan bij elkaar, zodat je de verschillen beter ziet. De linkerpagina begint met de belangrijkste kenmerken, een onder-, boven- en zij-aanzicht in goedgemaakte computerillustraties. Op de rechterpagina staat de vluchtroep beschreven, een sonogram en diverse foto’s in vlucht van man, vrouw en juveniele individuen. Zo krijg je van iedere soort een volledig beeld.

Hoe je het boek gebruikt hangt af van je eigen niveau en manier van werken. Toen ik laatst op excursie de duinen in ging, heb ik een paar dagen ervoor op waarneming gekeken wat ik daar kon verwachten. De voor mij lastigere soorten heb ik in het handboek opgezocht en bestudeerd. Dat heeft me in het veld zeker geholpen!

Download hier een paar bladzijden uit het handboek.

De paperback kost € 39,95 en is uitgegeven door de KNNV.
ISBN: 9789050118248

Dit bericht is geplaatst in wetenswaardig. Bookmark de permalink.