Do 20 juni 2019, 20:00 uur: Weidevogelbescherming | lezing door Mark Kuiper

Mark Kuiper

Op donderdagavond 20 juni 2019 houdt Mark Kuiper, die jarenlang op deze site een blog over weidevogels bijhield, een lezing over de bescherming van weidevogels in samenhang met het commerciële gebruik van weiland door de boeren. Dat deze twee elkaar niet altijd hoeven te bijten probeert Mark vanavond duidelijk te maken, daarin bijgestaan door Richard Korrel, boer in de Ronde Hoep (als het grasland dat toestaat, er kan bijvoorbeeld gemaaid moeten worden).

Nederland bestaat voor het overgrote deel uit land dat agrarisch gebruik wordt. De natuur staat hierbij onder druk: de efficiëntie van het landbouwkundig gebruik laat steeds minder ruimte voor natuur. Weidevogels gaan hierdoor, maar ook door ontwikkelingen buiten de landbouw,  al decennia in aantal achteruit. Een gunstige uitzonderingen vormen de twee grote polders langs de Amstel, de Bovenkerkerpolder en de Ronde Hoep. Hier houden de weidevogels stand: in de Ronde Hoep broeden evenveel veldleeuweriken als in alle polders van Zuid-Holland bij elkaar.

Dat is geen toeval. In deze lezing legt Mark, die het natuurbeheer van de boeren coördineert, uit hoe de boeren dit voor elkaar krijgen. Richard Korrel kan uitleg geven wat het is om een modern melkveebedrijf te exploiteren,  hoe daardoor  een spanningsveld ontstaat met de natuur en welke oplossingen gevonden worden om dat spanningsveld op te heffen. Vanavond is er ruim aandacht voor de economische kant van het verhaal, zoals voor melkproducent ‘Boeren van Amstel’ die weidevogelbescherming als doelstelling heeft.

 Zoals gewoonlijk wordt de lezing gehouden in het gebouw aan de Eerste Helmersstraat 106M, om 20:00 uur. De zaal is open vanaf 19:30, en iedereen is welkom, ook niet-leden.

 

 

Dit bericht is geplaatst in bescherming, lezingen. Bookmark de permalink.