Di 2 april 2024, 20:00 u: Introductie Vogels herkennen op geluid

Grasmus – foto Joep Heldoorn

Kennis van vogelgeluiden helpt je enorm bij het ontdekken en herkennen van vogels. Maar waar begin je? Op deze interactieve avond in Buurtsalon Jeltje bieden Tycho Fokkema en Martijn Voorvelt de helpende hand, en ga je aan de slag met de zang en karakteristieke roepjes van een dertigtal veel voorkomende soorten, van Zwartkop tot Blauwborst. Neem je een pen mee?

We beginnen met een beetje achtergrondkennis. Hoe maken vogels geluid? En waarom eigenlijk? We vertellen iets over het gehoor van vogels, de functie van roepjes en de opbouw van een vogellied. Door de verschillende elementen en manieren van zingen te benoemen, wordt het makkelijker verschillende soorten uit elkaar te houden en op naam te brengen.

Aan de hand van een aantal huis-tuin-en-keukenvogels bespreken we zaken als klankkleur, zangpatronen, zanggedrag en repertoire. Door die te benoemen ga je bewuster luisteren en kun je gemakkelijker verschillen horen. En natuurlijk helpen biotoop en ezelsbruggetjes je ook.

Na de pauze behandelen we een aantal soorten twee-aan-twee. Soorten die uiterlijk veel gemeen hebben, blijken vaak een heel ander geluid te maken. Is dat even handig! Zo houd je de Kleine Karekiet en de Bosrietzanger op zang veel makkelijker uit elkaar dan op zicht. Ook gaan we in op karakteristieke vluchtroepjes waarmee je snel een voorbijvliegende vogel determineert.

Disclaimer: Vogels op geluid herkennen vergt oefening. Je leert stapje voor stapje, in je eigen tempo. De belangrijkste stap? Luisteren, en je je afvragen wat je eigenlijk hoort. Dat kan iedereen. We starten vanavond eenvoudig en maken het langzaam moeilijker. Zo steekt iedereen er wat van op.

De avond start om 20 uur in Buurtsalon Jeltje, Eerste Helmersstraat 106M. De zaal is open om 19:30.

Betaald parkeren, bereikbaar met tramlijn 1, halte J.P. Heijestraat.

Nachtegaal – foto Roely Bos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in cursus, lezingen. Bookmark de permalink.