Zo 28 april 2013: Vroeg uit de veren voor Frankendael | jeugdexcursie

Zanglijster crop 2012_07_13_97085Jeugdexcursie in park Frankendael, zondagochtend 28 april om 7 uur.

Eindelijk is het dan toch lente geworden …. De tijd van vogelzang! We gaan de komende excursie dan ook veel aandacht schenken aan het beluisteren en leren kennen van zang van verschillende vogels. Maar natuurlijk gaan we ze ook bekijken. We gaan dat doen in het park Frankendael. De vogels die we er zullen tegenkomen zijn de ‘gewone’ parkvogels. Een prima moment voor beginnende vogelaars om eens mee te gaan en die algemene vogels te leren kennen. Maar hopelijk ook leuk voor onze bollebozen op vogelgebied. Want die kunnen zich nu verder in het herkennen van de zang bekwamen.

Jullie begeleiders zijn dit keer Annelies de Kleyn en Floor Toot.

De lente is altijd een heerlijke tijd om te vogelen … de vogels zijn druk in de weer met het bouwen van een nest of het voeren van hun jongen, dus misschien zien we ze met nestmateriaal of met voer  in de weer ….

In de heemtuin van Frankendael zijn hele kleine knusse paadjes. We moeten daar voorzichtig lopen en niet hard gaan rondrennen. Maar wie zijn energie even kwijt moet kan op een grasveldje aan de overkant van het pad even lekker hollen.

Af en toe zullen we ook wat aandacht besteden aan bomen en planten en misschien zien we wel mooie vlinders.

Natuurlijk gaan we ook even kijken bij de ooievaars die in het park broeden.

Tot slot gaan we weer tekenen. Anders dan vorige keer met Evert: we gaan nu bestaande plaatjes van vogels inkleuren. Dat lijkt misschien makkelijk, maar het leert je heel goed te kijken hoe zo’n vogel er nou precies uitziet. Als je dan later eens een vogel ziet die bijvoorbeeld lijkt op een koolmees maar een witte plek heeft op zijn achterhoofd weet je meteen: hier klopt iets niet … dit moet een andere mees zijn ….

Omdat tekenen het handigst is aan een tafel, willen we dat doen bij Merkelbach, het restaurant in Frankendael. Wil je daarom een beetje geld (ongeveer 3 euro) meenemen zodat je daar een drankje kunt bestellen? Je ouders kunnen het ook pinnen als ze je komen halen.

Vogels zijn ’s morgens vroeg het actiefst. Hoe eerder we gaan, des te meer zang horen we.

Deze excursie begint dus om 7 uur. We verzamelen bij de hoofdingang van het park, Middenweg 72. Je vindt ons daar even voorbij de poort. Om 10 uur kunnen jullie ouders je op het terras van  restaurant Merkelbach komen ophalen (of binnen, als het regent).

Ook in de lente kan het ’s ochtends vroeg nog heel koud zijn! Zeker als je een poosje stil staat. Neem dus een warme trui mee en als er regen verwacht wordt, een regenpak. En als je wilt opschrijven wat je gezien en geleerd hebt, een opschrijfboekje en een potlood. Plus iets te eten en te drinken. Neem je spulletjes liefst mee in een rugzakje zodat je je handen vrij hebt voor een verrekijker.

Deze keer kan je je opgeven bij Annelies. Laat je daarbij weten of je zelf een verrekijker bij je hebt? Zo niet, dan krijg je er van ons een te leen. En geef je de telefoonnummers door waarop we je ouders tijdens de excursie kunnen bereiken voor geval dat nodig is? Als het de eerste keer is dat je mee gaat, stuur ons dan ook even je adres, (huis-)telefoon en je leeftijd.

We hopen op mooi weer!

Tot dan!

Hartelijke groeten,

Annelies en Floor

Dit bericht is geplaatst in jeugdexcursies | archief. Bookmark de permalink.