Over de relatie tussen paradijsvogels en de mens
Tegelijk met de eerste paradijsvogelhuiden die met de vloot van Fernando Magellaan in Europa aankwamen, in 1522, ontstonden de verhalen, mythes en anekdotes over de dieren die wel heel dichtbij god moesten staan. Want waarom hebben de vogels anders zulke mooie veren en hebben ze geen vleugels of poten nodig…
Het heeft letterlijk enkele eeuwen geduurd voordat de meeste mysteries rond de vogels waren ontrafeld. En toch, als je de paradijsvogels in de bossen papoea ziet dansen, met hun uitbundige verenkleed en elegante bewegingen, raak je gegarandeerd betoverd, zoals schrijver en reiziger Alexander Reeuwijk meemaakte tijdens zijn reis in het voetspoor van Alfred Russel Wallace.
Tijdens deze avond zal hij, aan de hand van beelden, boeken en eigen ervaringen, ingaan op de evolutie, verspreiding en bovenal hun relatie met de mens, van de eerste verhalen en beelden in de boeken van Conrad Gesner en Ulisse Aldrovandi, via René Primevere Lesson die de vogels als eerste Europeaan zelf zag vliegen tot Tim Laman en Ed Scholes die in de afgelopen decennia alle paradijsvogelsoorten fotografeerden en filmden. Kortom een avond over vijf eeuwen in de ban van de paradijsvogel.
Biografie
Alexander Reeuwijk (1975) is schrijver en reiziger. Hij publiceert met grote regelmaat in AZIË Magazine en EastDownUnder en de dagbladen van Wegener Media. Zijn boeken worden uitgegeven bij Uitgeverij AtlasContact en Uitgeverij Kleine Uil. Voor zijn boeken over de geschiedenis van de evolutietheorie (Darwin, Wallace en de anderen) en biogeografie (Reizen tussen de lijnen; dwars door Indonesië met Alfred Russel Wallace) ging hij op reis, en verbleef hij als gastmedewerker van de Bijzondere Collecties van de UvA maanden in de archieven van de Artis Bibliotheek. Reizen tussen de lijnen stond op de shortlist van de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek van 2014.
Meer informatie lezingen