Verslag excursie VWGA 20 maart naar kasteel Maurick, Kampina en Werkendam
Lichte motregen, ja dat wel, dat had buienradar ons in het vooruitzicht gesteld. Maar Guido , zeiknat op de verzamelplaats IJsbaanpad aangekomen, had bij lichte motregen toch wat andere associaties….
De 14 andere deelnemers ook, maar we troostten ons met de gedachte dat de prut uit het noorden kwam en wij gingen naar het zuiden.
Met Rutger Rotscheid als gids (fijn toch wanneer goede vogelaars bereid zijn om anderen mee te laten genieten!!) reden we naar het park bij kasteel Maurick bij Vught. Een park met heel veel oude bomen en dus een puike plaats voor spechten. En die belofte werd waargemaakt, want de grote bonte en de middelste bonte waren mooi in beeld. De groene liet zijn roep herhaaldelijk horen. Sommigen zagen een glimp van de zwarte en slechts de kleine liet zich niet zien. Met een stijve nek van het turen in de hoge boomtoppen verlieten we tevreden dit mooie park. En…. droog en soms blauwe lucht!
Vlak in de buurt, vallend onder Boxtel, ligt een heel groot natuurgebied: Kampina. Vennetjes, hei, zandverstuivingen, bos: een prachtig afwisselend natuurgebied. Maar erg veel vogelvertier is/was er (nog) niet. Een groene specht was nu wel zichtbaar. Een grote lijster, maar vooral de kuifmezen hebben we goed kunnen zien, wat zijn ze prachtig. Zoals gezegd: wandelen in prachtige natuur. En dat deden daar nog een paar honderd mensen in het kader van een wandeltocht. We bleven in de buurt van de Huisvennen om de wandeling niet al te lang te maken. En het was nog steeds goed weer!
Als aanvulling op dit op wandelen georiënteerde gedeelte van de excursie hadden we een terugtocht via de Brabantse Biesbosch bij Werkendam gepland. Dat hele gebied is als overloopgebied de laatste jaren totaal op de schop gegaan. Allemaal nieuwe weggetjes en bruggetjes ontsluiten het gebied, veel nieuw plasdras, een prachtig nieuw Biesbosch-museum en….ja natuurlijk heel veel vogels.
We hoopten op de zeearend, een kleine geelpoot (want die was er gemeld), een Amerikaanse wintertaling (ja die met dat kleine verticale witte streepje) en nog veel meer watervogels.
Bij aankomst op de plaats van de kleine geelpoot stonden veel vogelaars die ons de weg wezen naar de kleine geelpoot. En ja, ver weg, liep ie in gezelschap van tureluurs, kemphaan en grutto’s. En toen ontstond er opeens opwinding, want terwijl wij naar onze kleine geelpoot stonden te kijken, bleken iets verderop anderen naar hun kleine geelpoot te turen. En toen was de rekensom snel gemaakt: er waren er twee!!! Toen we later nog een keer teruggingen waren ze in één plasdras (wel ver van elkaar) aan het foerageren. Toen was daar ook een kanoet te zien en een paarse strandloper. Wij verlegden onze aandacht naar het zoeken van de Amerikaanse smient. Dat was geen eenvoudige klus: heel ver weg , waar het wemelde van eenden van allerlei soort, waar het wemelde van steltlopers van allerlei soort, met bontbekken, bonte strandlopers. Geen straf om het gebied af te scannen met de telescopen, maar de gezochte smient ….. helaas! Een jagende slechtvalk joeg het hele spul ook nog de lucht in.
Door richting het museum en zeearend? en onderweg nog even stops voor ijsvogel, Cetti’s zanger en kluten. En leuk om te zien: het noeste knaagwerk van bevers langs de weg. Vanaf het museum loopt nu een weg, waar je vroeger niet verder kon. We besloten via deze zich door het gebied slingerende weg nog een laatste poging Amerikaanse smient te wagen. (de tom tom begreep er niets van). Langs deze weg nog leuke waterpiepers, rietgorzen, veldleeuweriken, graspiepers, putters. We eindigden in het plaatsje Werkendam zelf. En eigenlijk een beetje tegen beter weten in – en niet meer dan gedoogd door een paar deelnemers-, reden we nog even terug naar de smient- plek, ach je bent er nu toch…
Weer achter de scopen en turen naar het verticale streepje…. We waren totaal gefocust op het verticale streepje… Behalve Ineke, die daar genoeg van had en dacht en riep wat gaat daar voor grote buizerd! En ja hoor, als toegift kregen we onze ZEEAREND rondcirkelend voor onze neus! Jammer dat één auto net 15 minuten eerder al naar huis was, pech.
Een mi prachtige afwisselende excursie, met een paar echte hoogtepunten.
Dank Rutger!
83 soorten is niet mis, maar niet zo raar omdat we verschillende biotopen combineerden.
Moe en voldaan rond 18.00 weer thuis. Ieder dank voor gezelligheid! En pas terug in Amsterdam vielen weer de eerste spatjes, om de cirkel rond te maken, hè Guido.
Fotolink https://www.flickr.com/photos/erik_holscher/albums (met ook paar foto’s van Rutger
Erik Hölscher/Mieke Kranstauber
Vogellijst excursie Brabant 20/03/2016
- Knobbelzwaan
- Grauwe Gans
- Brandgans
- Bergeend
- Grote Canadese Gans
- Wilde Eend
- Krakeend
- Pijlstaart
- Slobeend
- Smient
- Wintertaling
- Kuifeend
- Nonnetje
- Dodaars
- Fuut
- Aalscholver
- Grote Zilverreiger
- Blauwe Reiger
- Zeearend
- Buizerd
- Slechtvalk
- Torenvalk
- Meerkoet
- Waterhoen
- Scholekster
- Kluut
- Goudplevier
- Bontbekplevier
- Kievit
- Kanoet
- Paarse Strandloper
- Bonte Strandloper
- Tureluur
- Grutto
- Wulp
- Kemphaan
- Kleine Geelpootruiter (2 vogels!)
- Kokmeeuw
- Stormmeeuw
- Zilvermeeuw
- Kleine Mantelmeeuw
- Grote Mantelmeeuw
- Ooievaar
- Houtduif
- Holenduif
- Turkse Tortel
- IJsvogel
- Zwarte Specht
- Groene Specht
- Grote Bonte Specht
- Middelste Bonte Specht
- Veldleeuwerik
- Boomleeuwerik
- Graspieper
- Waterpieper
- Witte Kwikstaart
- Heggemus
- Roodborst
- Zanglijster
- Koperwiek
- Grote Lijster
- Merel
- Koolmees
- Pimpelmees
- Kuifmees
- Staartmees
- Goudhaan
- Boomklever
- Boomkruiper
- Ekster
- Gaai
- Zwarte Kraai
- Roek
- Kauw
- Cetti’s Zanger
- Spreeuw
- Huismus
- Vink
- Putter
- Groenling
- Appelvink
- Rietgors
- Goudhaan
Exoten: fazant, nijlgans