Op een regenachtige en kille zondagmorgen ging een klein groepje jeugdleden onder leiding van Joris Buis naar de Diemer Vijfhoek. Voordat we het gebied introkken vertelde Joris kort over het ontstaan van het schiereiland en de bijzondere dieren die hier leven (een goede reden om in de lente nog eens terug te komen zijn bijvoorbeeld de ringslangen die je hier op de dijk kunt zien liggen zonnen). Daarna liepen we via een smal en drassig pad richting het open water. In het ruige en ondoordringbare wilgenbos hadden de vogels zich helaas goed verstopt voor de regen. Er was weinig te zien en te horen, en ook de ijsvogel liet zich niet zien bij de plas.
Gelukkig was er op het open water van het IJmeer wel veel moois te zien. Met de telescoop konden we ook allerlei eenden ver weg onderscheiden. Een groepje watersnippen vloog weg vlakbij ons vandaan. En Joris leerde ons een handig ezelsbruggetje om de grote zaagbek op afstand te herkennen: aan de boterkleurige buik. Verder vloog er, zo laat in het jaar, zelfs nog een grote groep kieviten over.
Op de terugweg kwamen we nog enkele kleine zangers en meer algemene soorten tegen. Bovendien ontdekten we een dodaars tussen de meerkoeten: een nieuwe soort voor de deelnemers. Al met al zagen we op deze waterkoude ochtend toch veel meer dan verwacht. We sloten een mooie excursie af.
Tijdens de tocht zagen (en/of hoorden) we de volgende soorten:
- Vink
- Merel
- Zwarte kraai
- Grote bonte specht
- Roodborst
- Koolmees
- Meerkoet
- Blauwe reiger
- Knobbelzwaan
- Tafeleend
- Kuifeend
- Grote zilverreiger
- Aalscholver
- Fuut
- Kievit
- Dodaars
- Grote zaagbek
- Middelste zaagbek
- Brilduiker
- Watersnip
- Pimpelmees
- Grauwe gans
- Kokmeeuw
- Zilvermeeuw
- Stadsduif
- Wilde eend
- Winterkoning