Verslag excursie Lauwersmeer 14-05-2023, door Elian Hijne

Klik om te vergroten; foto Shree Regmi

Niets is zo veranderlijk als het weer aan de Nederlandse kust, maar toen we aankwamen bij het startpunt van de excursie voldeed het keurig aan de voorspelling: een stralend zonnetje en weinig wind. Met andere woorden, perfect vogelweer!

foto Tycho Fokkema

Onze ervaren gids Vincent Douwes stond al op ons te wachten en sleepte ons gelijk mee de dijk over. Daar ontvouwde zich een weids uitzicht over het wad en meteen werden de telescopen opgesteld.

We zagen o.a. Rosse Grutto, Kanoet, Wulp, Kluut en Zilverplevier. Vooral van het oogverblindende broedkleed van de laatste waren we erg onder de indruk. Voor onze neus scharrelde het kleinere grut in de vorm van vele Bontbekplevieren, Bonte Strandlopers en Kleine Strandlopers. Het plan was om een rondje om het Lauwersmeer te maken om aan het einde van de dag op het startpunt terug te keren, in de hoop dat de steltjes dan dichterbij zouden zitten vanwege het opkomend tij.

Graspieper – foto Maurice prins

In de binnendijkse Bantpolder speurden we naar een Roodhalsgans die recent gemeld was in een groep Brandganzen, maar die bleek gevlogen. Wel konden we genieten van baltsende Graspiepers en Veldleeuweriken en een Groenpootruiter die zich mooi liet zien.

Grote Karekiet – foto Maurice Prins

Rietzanger – foto Martijn de Vries

Een vogel die al heel lang hoog op mijn wensenlijstje stond was de Grote Karekiet, een soort waar we zeker kans op hadden, aldus onze gids. En geloof het of niet, bij de volgende stop zat ie gewoon op ons te wachten. Waar de Kleine Karekiet nogal eens de neiging heeft zich te verbergen in het riet, geeft de Grote er juist de voorkeur aan een zangpost op te zoeken. Zo konden wij ‘m dus uitgebreid bekijken en genieten van zijn luide zang met bizarre, bijna mechanisch klinkende uithalen. Een Grote Karekiet op bestelling, de dag was nu al geslaagd! Vincent wist nog te vertellen dat de soort niet broedt in het Lauwersmeer en dat het dus naar alle waarschijnlijkheid een doortrekker betrof.

Pijlstaart – foto Maurice Prins

We vervolgden ons rondje langs verschillende uitkijkpunten langs het Lauwersmeer en zagen en hoorden vele leuke soorten waaronder Zomertaling, Pijlstaart, Baardman, Gekraagde Roodstaart, Tuinfluiter, Nachtegaal en Fluiter.

Oranjetipje – foto Maurice Prins

Bruine Kiekendief – foto Maurice Prins

Grutto – foto Martijn de Vries

Bruine Kiekendieven leken alomtegenwoordig, een paartje adulte Zeearenden cirkelde boven het meer en een Roerdomp liet zijn gehoemp horen vanuit de uitgestrekte rietlanden. Af en toe was er ook even aandacht voor andersoortige fauna, zoals Zandbijen die druk bezig waren met graafwerkzaamheden in het pad of een langs fladderend Oranjetipje.

Onderweg werd er verscheidene malen op de rem getrapt omdat er wat moois te zien of te horen was, zoals een Braamsluiper zingend bovenin een boompje, een jagende vrouw (of in ieder geval ringtail) Grauwe Kiekendief en een zingende Snor. Dit veroorzaakte zo nu en dan lichte irritatie bij badgasten met haast in dikke Mercedessen , maar dat mocht de pret uiteraard niet drukken.

Wespendief – foto Maurice Prins

Bij een bos ten zuiden van het Lauwersmeer, waar we op zoek gingen naar de Wielewaal, werden we verwelkomd door zingende Boompiepers, een man Bruine Kiek vlak boven ons hoofd en niet veel later een Wespendief die tegelijk met een Buizerd en een Sperwer op de thermiek cirkelde. Een collega-vogelaar die we tegenkwamen tijdens de wandeling door het bos meldde dat de Wielewaal vooralsnog nergens te bekennen was, maar op de terugweg hadden we geluk: een Wielewaal liet zijn zang horen en we vingen zelfs een glimp op van twee exemplaren tussen de bladeren.

Steltkluut – foto Martijn de Vries

Steltkluut – Maurice Prins

Onze voorlaatste stop was de Ezumakeeg, wat mij betreft één van de mooiste plekken van het gebied. In het zuidelijke deel wemelde het van de Steltkluten, die op verschillende plekken liepen te foerageren, zaten te broeden of fel hun territorium verdedigden. We waren er zelfs getuige van hoe een vrouwtje haar mannetje kwam aflossen op het nest.

Kemphaan – foto Martijn de Vries

Temmincks strandloper – foto Maurice Prins

Meerkoet – foto Martijn de Vries

Ook zagen we hier o.a. Kemphanen, Bosruiters, Temmincks Strandlopers en een Noordse Kwikstaart. Het weer begon plotseling om te slaan, grote flarden zeemist wolkten door de Keeg en het voelde ineens 10 graden kouder aan.

foto Christiaan Both

Bij de Ezumakeeg Noord konden we ternauwernood twee foeragerende Dwergmeeuwen onderscheiden. Terug bij het beginpunt was de mist zo dicht dat we nog nét konden zien dat het zeewater helemaal tot aan de dijk stond. Tja, toen waren we uitgevogeld. Zoals gezegd, niets is zo veranderlijk als het weer aan de Nederlandse kust – en dat is nu juist de charme ervan. We sloten deze zeer geslaagde dag af met patat en een lijst van maar liefst 107 waargenomen soorten!

 

Soortenlijst excursie Lauwersmeer 14-05-2023

  1. Knobbelzwaan
  2. Grauwe gans
  3. Brandgans
  4. Rotgans
  5. Bergeend
  6. Nijlgans
  7. Wilde eend
  8. Krakeend
  9. Pijlstaart
  10. Slobeend
  11. Smient
  12. Wintertaling
  13. Zomertaling
  14. Tafeleend
  15. Kuifeend
  16. Dodaars
  17. Fuut
  18. Aalscholver
  19. Roerdomp
  20. Grote zilverreiger
  21. Blauwe reiger
  22. Lepelaar
  23. Zeearend
  24. Bruine kiekendief
  25. Grauwe kiekendief
  26. Buizerd
  27. Wespendief
  28. Sperwer
  29. Torenvalk
  30. Meerkoet
  31. Scholekster
  32. Kluut
  33. Steltkluut
  34. Kleine plevier
  35. Bontbekplevier
  36. Zilverplevier
  37. Goudplevier
  38. Kieviet
  39. Kanoet
  40. Steenloper
  41. Bonte strandloper
  42. Temmincks strandloper
  43. Kleine strandloper
  44. Bosruiter
  45. Oeverloper
  46. Groenpootruiter
  47. Tureluur
  48. Zwarte Ruiter
  49. Grutto
  50. Rosse Grutto
  51. Wulp
  52. Kemphaan
  53. Kokmeeuw
  54. Stormmeeuw
  55. Zilvermeeuw
  56. Kleine mantelmeeuw
  57. Dwergmeeuw
  58. Visdief
  59. Houtduif
  60. Koekoek
  61. Gierzwaluw
  62. IJsvogel
  63. Grote bonte specht
  64. Veldleeuwerik
  65. Oeverzwaluw
  66. Boerenzwaluw
  67. Huiszwaluw
  68. Graspieper
  69. Boompieper
  70. Witte kwikstaart
  71. Gele kwikstaart
  72. Noordse kwikstaart
  73. Roodborst
  74. Nachtegaal
  75. Blauwborst
  76. Gekraagde roodstaart
  77. Roodborsttapuit
  78. Zanglijster
  79. Merel
  80. Tuinfluiter
  81. Zwartkop
  82. Braamsluiper
  83. Grasmus
  84. Rietzanger
  85. Snor
  86. Cetti’s zanger (?)
  87. Kleine karekiet
  88. Grote karekiet
  89. Fitis
  90. Fluiter
  91. Tjiftjaf
  92. Winterkoning
  93. Koolmees
  94. Pimpelmees
  95. Staartmees
  96. Baardmannetje
  97. Boomkruiper
  98. Ekster
  99. Kauw
  100. Zwarte kraai
  101. Spreeuw
  102. Wielewaal
  103. Vink
  104. Kneu
  105. Putter
  106. Appelvink
  107. Rietgors
Dit bericht is geplaatst in excursies | verslagen. Bookmark de permalink.