Eind maart 2024 start de Vogelwerkgroep Amsterdam in samenwerking met Sovon een cursus broedvogels inventariseren volgens de BMP-methode. Ieder voorjaar gaan in heel Nederland ruim 2.000 vrijwilligers op pad om de broedvogels in hun ‘eigen’ gebied in kaart te brengen. Ook onze vogelwerkgroep kent een flink aantal BMP-tellers. Doe je mee?
De BMP-cursus is voor ervaren vogelaars die de meest voorkomende soorten op zicht en geluid herkennen. Natuurlijk hoef je niet álle soorten in Nederland te weten, alleen de broedvogels van je toekomstige telgebied. Snel bijleren kan natuurlijk ook.
Het Broedvogel Monitoring Project (BMP)
De BMP-methode is in heel Nederlandse standaard om het voorkomen van broedvogels in kaart te brengen . In het broedseizoen inventariseer je jouw gebied gemiddeld zo’n acht keer. De tellingen zijn van belang voor het registeren van ontwikkelingen in de vogelstand en worden gebruikt voor beleid, beheer en bescherming. Het is net iets meer dan tellen, want naast het aantal vogelparen registreer je per waarneming ook de hoogste broedcode als indicatie dat het om een broedgeval gaat. Dit zijn zaken als zang, baltsgedrag, vliegen met nestmateriaal of het voeren van jongen. Je let in het veld dus voortdurend op het gedrag en de precieze locatie van vogels. Aan het einde van het seizoen heb je een goed beeld van het voorkomen van broedvogels in jouw gebied. Als BMP’er doe je dus echt een stukje vogelonderzoek.
Hoe steekt de cursus in elkaar?
De cursus bestaat uit vijf theorie-avonden die Albert de Jong van Sovon in Buurtsalon Jeltje verzorgt. De cursus start eind maart en eindigt begin juni 2024. Tussen de theorie-avonden door ga je vier keer op pad om te oefenen met tellen. Dat doe je onder leiding van een zeer ervaren BMP-teller. Je sluit de cursus af met een toets over de geleerde theorie en bij goed gevolg dus ook met een diploma. De cursus is kosteloos voor vogelwerkgroepleden. Niet-leden betalen €20 als tegemoetkoming in de kosten. Lid worden kan natuurlijk ook.
Theorie-avonden
Vijf cursusavonden in Buurtsalon Jeltje, vanaf 19:30 uur. Op woensdag 27 maart en 10 april, dinsdag 23 april en woensdag 22 mei en 5 juni. Je leert de achtergronden van de tellingen, de methodiek en het werken met de app Avimap.
Veldlessen
Viermaal een ochtend in april, mei en juni. De velddocenten zijn vier lokale BMP’ers die op verschillende dagen op pad gaan. Je kiest de dagen die het best in jouw agenda passen. Je leert een route plannen en soorten invoeren. Je bent met een groepje en leert ook veel van elkaar.
Waar ga je tellen?
Na de cursus weet je of je al zelfstandig kunt gaan tellen, of liever nog een tijdje blijft oefenen. Het hangt van je telervaring en eigen inzicht af of je in 2024 al gaat tellen of dat je daar liever in 2025 mee start, of misschien nog later. Je hoeft niet meteen een eigen gebied te claimen, je kunt je ook aansluiten bij een bestaande telgroep.
Deelnemen of meer weten?
Namens de VWGA organiseert Tycho Fokkema de cursus. Bij hem kun je je t/m 31 januari 2024 opgeven. Voor de cursus geldt een maximum van 20 deelnemers en vol is vol. Heb je een vraag of wil je via de mail op de hoogte blijven over de verdere inrichting van de cursus? Stuur dan een mail naar tycho@easywriter.nl
Ook op de website van Sovon vind je meer info over BMP-tellen.