Frankendaelse jeugdexcursie 28 april 2013 | verslag

Huis Frankendael

Huis Frankendael

Veel kinderen van de jeugdvogelclub waren op vakantie. Maar we wilden deze prachtige dag niet voorbij laten gaan. Want wat is de natuur nu mooi … De vogels zingen volop. De knoppen beginnen uit te lopen, maar er is nog zo weinig blad aan de bomen dat we de vogels nog heel goed kunnen zien. Nu kunnen we ze vaak tegelijk zien en horen. Zo zagen we heel mooi een mannetje en vrouwtje zwartkop, waarvan het mannetje zat te zingen.

Onze trouwe jeugdleden Tijn en Jet waren van de partij. Tijn als altijd enthousiast; Jet had even moeite gehad om zo vroeg uit haar bed te komen maar was toch blij dat ze gekomen was. De begeleiders waren Floor Toot en ondergetekende, Annelies de Kleyn.

We richtten ons vooral op de zang van vogels.
Waarom zingen vogels eigenlijk? En hoe onderscheiden we al die verschillende liedjes en stemmen?
Het was even uitdokteren hoe je de zang het beste kunt leren. Want als je er doorheen praat, om te bespreken hoe het klinkt en waar je op moet letten, hoor je het niet goed. Dus hielden we tijdens de zang steeds onze mond en staken we onze vinger in de lucht in de richting van de zingende vogel waar we het over wilden hebben.
We hoorden dat sommige vogels hoge tere stemmetjes hebben, andere een nogal schrille harde stem – wat kan zo’n piepklein winterkoninkje bijvoorbeeld hard zingen! – en  andere een diepe warme stem. En dat sommige vogels steeds hetzelfde wijsje zingen en andere hun lied variëren. Na een poosje valt het best mee ze uit elkaar te houden.

Behalve zangvogels zagen we veel blauwe reigers, die in Frankendael een kolonie hebben. Volwassen vogels in broedkleed, met oranje-rood op de snavel. En ook grotendeels grijze exemplaren, die vorig jaar uit het ei gekropen zijn. En natuurlijk bewonderden we de ooievaars op hun nest.
Jet genoot van de piepkleine jonkies van meerkoeten en wilde eend.
We bestudeerden het verschil tussen vrouwtjes krakeend en wilde eend. En het verschil tussen de poten van meerkoeten en waterhoentjes.

Tijn vond het vreselijk interessant om te leren over de handpenprojectie (wat een woord hè!) van de fitis en de tjiftjaf. Ben je benieuwd wat dat is, kom dan ook een keer mee. Maar maak je geen zorgen: in zulke dingen hoef je je niet te verdiepen! Er is voor iedereen altijd wel iets leuks te ontdekken en veel moois te beleven!
We keken ook naar planten en bomen. En soms kon de verleiding niet worden weerstaan ook even in een mooie klimboom te klauteren!

Jammer genoeg hadden we onze camera’s vergeten, maar gelukkig kon Floor wat foto’s maken met haar i Phone.
Tijn stuurde het volgende verslag van deze ochtend en maakte ook een lijstje van vogels die we gehoord en/of gezien hebben.

Vandaag was het vroeg opstaan geblazen. Om maar liefst zeven uur begonnen we met de excursie. Meteen bij het begin begon het al met de boomklever, de excursie was nog niet eens begonnen. Toen de excursie begon hebben we eerst nog even naar eenden gekeken: we hebben gekeken naar de verschillen tussen de vrouwtjes wilde en krakeenden want die lijken nogal op elkaar. Voor de zekerheid schrijf ik het grootste verschil op: het belangrijkste is de spiegel. Bij de wilde eend is die donkerblauw en bij de krakeend wit.

Daarna werden we door Annelies gewezen op een paar planten die voorkomen in Frankendael waaronder ook stinsenplanten. Verder hebben we het gehad over verschillen tussen de tjiftjaf en de fitis. Nou dat is natuurlijk de zang, maar ook: de tjiftjaf heeft donkerdere poten en snavel. Verder verschilt de wenkbrauwstreep. Die van de fitis is geel en die van de tjiftjaf grijzig. Nog een verschil dat ik die dag van Annelies heb geleerd – en dat is echt hogere wiskunde – de tjiftjaf heeft een kortere handpenprojectie.
In Frankendael zit ook een reigerkolonie. Bij de eilandjes kan je goed zien hoe een blauwe reiger er nou precies uitziet. Het is leuk om echt goed naar een vogel te kijken die niet zo bijzonder is. Dan zie je eens precies hoe hij er uit ziet.

We gingen het park in waar we een hele hoop vogels hoorden en zagen zoals de zwartkop, tjiftjaffen enzovoorts. Toen we weer uit het park kwamen hebben we o.a. goed de ooievaar kunnen bekijken. Een tijdje later kreeg Jet er genoeg van om te vogelen. Annelies en ik zijn nog verder gegaan en hebben nog heel mooi twee zwartkopjes gezien. Hier nog de lijst met soorten die er zijn gezien en/of gehoord.

Blauwe reiger
Ooievaar
Grauwe gans
Wilde eend
Krakeend
Waterhoen
Meerkoet
Kleine mantelmeeuw
Zilvermeeuw
Houtduif
Grote bonte specht
Winterkoning
Heggenmus
Roodborst
Merel
Zwartkop
Tjiftjaf
Pimpelmees
Koolmees
Boomklever
Boomkruiper
Gaai
Ekster
Kauw
Zwarte kraai
Vink
Groenling
Stadsduif
Halsbandparkiet

Groeten van Tijn

We hopen dat er de volgende keer weer meer kinderen mee kunnen!
Tot dan!

Floor en Annelies

foto 1

Jet, Tijn en Annelies

foto 2

Een vogel doet dit wat makkelijker

foto 4

Wat horen we daar?

foto 10

Wilde eend met pulletje

foto 3 foto 9

foto 7

jonge Meerkoeten

Huis Frankendael

Dit bericht is geplaatst in jeugdexcursies | verslagen. Bookmark de permalink.