Ja wat doe je wanneer het vrijdag hartstikke koud is in de wind, je zaterdag naar Texel moet en de excursieleider je ook nog eens op het hart drukt om vooral warme kleren aan te trekken …..nou dan trek je warme kleren aan toch! Maar …….nee ik moet niet op de zaken vooruit lopen.
Op zaterdagochtend verzamelden zich 20 deelnemers op 7.00 om onder de deskundige leiding van Edial Dekker en Rob Baars op pad te gaan naar de veerboot naar Texel die rond 9.00 in Texel arriveerde. In de ochtend en op de boot waren de warme kleren volkomen terecht. We reden direkt door met onze 5 auto’s naar de Robbenjager en de tuintjes om evt nog wat van de trek mee te pikken. We splitsten de groep, dus niet iedereen heeft noodzakelijkerwijs dezelfde waarnemingen gedaan. De tuintjes leveren altijd wel diverse zang(achtige)vogels op en bij de Robbenjager zitten weer wat meer watergeoriënteerde vogels.
Het bleek geen slechte keus want op weg naar de telpost en rond de telpost waren verschillende kleinere vogeltjes te zien al bleef het voor sommige soorten bij geluidswaarnemingen: roodborsttapuiten, tapuiten, tjiffen, rietgorzen, ijsgorzen, sijsjes, veldleeuweriken en zanglijsters lieten zich zien en horen. Een blauwe kiek vloog langs, en op zee en de dam een Jan-van-Gent en paarse strandlopers. Later waren er goudhaantjes en (later op de foto gezet) een bladkoning.
De Robbenjagergroep stond ook niet met lege handen. Want naast verschillende eenden waren bokjes tp gezien, watersnippen en overvliegende fraters genoteerd.
Nadat de subgroepen waren gewisseld werden natuurlijk deels overlappende waarnemingen gedaan.
Rond 12.00 verenigde zich weer de hele groep bij de Robbenjager. En ondertussen bleek ook dat het klimatologisch voor Texel een heel bijzondere dag was. Het was niet alleen warm, maar ook bijna windstil, absoluut uniek voor Texel!. Dus veel deelnemers begonnen behoorlijk in het zweet te baden en moesten laagjes uittrekken….. Weersvoorspellingen?????
Wij vervolgden , na een korte tussenstop bij de Volharding (waar eigenlijk niet veel zat), onze tocht naar onze eerste twitch: de juveniele roze spreeuw: midden in de Cocksdorp. Nou dat was één van de makkelijkste twitches ooit. Hij zat gewoon op een tak als het ware op onze komst te wachten, dus voor ieder uitstekend te zien. En dat is met roze spreeuwen wel eens moeilijker…
Bij onze tweede twitch, daar vlakbij in het Landalpark, verliep minder voorspoedig. Want van de daar gesignaleerde draaihals vonden wij geen spoor.
We besloten nog even bij het monument langs de Lancasterweg over het wad te kijken, waar tussen de meeuwen nog wel wat steltlopers rondliepen. En ook een lepelaar en grote en kleine zilver waren, zij het op afstand, te ontwaren. Een op het zand zittende slechtvalk was leuk. Maar heel erg opwindend was het niet op het wad. En omdat de sterns (toch de hoofdattractie van Utopia) daar niet meer waren, kozen we ipv Utopia voor de Slufter. Want de potentiële strandleeuweriken oefenden toch wel een grote aantrekkingskracht uit.
De Slufter is natuurlijk ook een prachtig, fascinerend , nog lekker wild ogend gebied. Na wat klimmen en wandelen kwamen we bij het slufterwater. Daar waren nog heel wat steltjes te zien: o.a. bontbekjes, bonte strandlopers, kanoeten, zilverplevier, rosse grutto’s en wat wulpen. Maar ook twee eiders en twee blauwe kieken heel in de verte vermaakten ons. En nadat we nog wat waren doorgelopen waren er heel even strandleeuweriken te zien en te horen (maar niet voor iedereen).
Rond de, vanuit de Slufter zichtbare, vuurtoren begon het ondertussen behoorlijk te betrekken en waren wat regenstriemen te zien. Mede omdat de strandleeuweriken wellicht bij paal 12 beter te zien zouden zijn (volgens info van wat Belgen, maar ja……Belgen… en er zat natuurlijk ook geen strandleeuwerik!), maar ook omdat je op Texel natuurlijk ook aan de strandkant over zee moet hebben gekeken, gingen we naar het strand, al was het maar even. Die keus pakte om meerdere redenen goed uit, want een tiental (hoofdzakelijk juveniele) Jan-van-Genten voerden een mooie duik-show op. En trekkende zwarte zee-eenden, roodkeelduiker en brilduiker waren ook te zien, maar lastig en met scoop. De drieteentjes waren voor het blote oog. En de naastliggende strandtent diende nog even als schuilplaats voor een kort regenbuitje.
Langzamerhand moesten we richting boot als we om 18.00 mee wilden. Een flitsbezoek aan de Mokbaai is altijd een goede afsluiting en daar voerden zoals vaak de bergeenden en de wulpen de boventoon. Maar ook andere steltjes waren er door de scoop te ontwaren.
Op naar de boot, waar in de wachtrij staand Rob nog een overvliegende grote gele kwik waarnam.
Alles bij elkaar zijn er een dikke 90 soorten op de daglijst terecht gekomen. Maar dat is niet het belangrijkste want:
Oh wat was het prachtig weer!
En oh wat een goede sfeer!
En oh heerlijk om al die uren
Naar al die vogeltjes te turen!
Rob en Edial bedankt, want met goede gidsen is het toch leuker!
Alle chauffeurs bedankt, want zo kunnen ook niet gemotoriseerden beter met excursie!
En alle deelnemers dank voor hun gezelligheid!
Het was m.i. een geslaagde excursie.
Erik Hölscher
Hieronder staan de links naar de foto’s , natuurlijk met grote overlap, want we zaten in dezelfde excursie…..Maar dat lijkt me geen probleem, je kunt immers in je eigen tempo bladeren.
Wanneer de links niet vanzelf doorverbinden: druk op Ctrl en klik tegelijk op je muis
Soortenlijst Excursie VWGA 8 oktober 2016 Texel
- Wilde Eend
- Bergeend
- Krakeend
- Kuifeend
- Pijlstaart
- Slobeend
- Smient
- Wintertaling
- Eider
- Brilduiker
- Zwarte Zee-eend
- Grauwe gans
- Rotgans
- Zeekoet
- Middelste Zaagbek
- Roodkeelduiker
- Knobbelzwaan
- Meerkoet
- Waterhoen
- Jan van gent
- Aalscholver
- Grote Zilverreiger
- Kleine Zilverreiger
- Blauwe Reiger
- Lepelaar
- Blauwe Kiekendief
- Buizerd
- Sperwer
- Torenvalk
- Slechtvalk
- Scholekster
- Kluut
- Bontbekplevier
- Zilverplevier
- Goudplevier
- Kievit
- Kanoet
- Paarse Strandloper
- Steenloper
- Bonte Strandloper
- Tureluur
- Drieteen strandloper
- Rosse Grutto
- Wulp
- Watersnip
- Bokje
- Kokmeeuw
- Zilvermeeuw
- Stormmeeuw
- Grote Mantelmeeuw
- Kleine mantelmeeuw
- Holenduif
- Turkse Tortel
- Houtduif
- Veldleeuwerik
- Strandleeuwerik
- Boerenzwaluw
- Graspieper
- Witte Kwikstaart
- Grote Gele Kwikstaart
- Heggenmus
- Roodborst
- Gekraagde Roodstaart
- Tapuit
- Roodborsttapuit
- Zanglijster
- Koperwiek
- Merel
- Zwartkop
- Tjiftjaf
- Bladkoning
- Goudhaan
- Winterkoning
- Koolmees
- Pimpelmees
- Boomkruiper
- Ekster
- Kauw
- Zwarte Kraai
- Spreeuw
- Roze Spreeuw
- Huismus
- Vink
- Sijs
- Frater
- Putter
- Keep
- Kneu
- Groenling
- Kruisbek
- Rietgors
- IJsgors
Anders: Fazant, Nijlgans, Bruine rat, Haas, Konijn, Egel (dood), Atalanta, Klein Koolwitje, gewone zeehond, grijze zeehond