Martijn de Jonge volgt al meer dan dertig jaar Zeearenden in Europa. Hij ging mee met onderzoekers voor ringonderzoek en bezocht Zeearendconferenties in Zweden en Duitsland. In 2003 vestigde het eerste paar zeearenden zich in de Oostvaardersplassen, in 2006 leverden die het eerste jong ooit voor ons land. Inmiddels telt de Zeearend dertig broedparen in Nederland en laat de soort zich met regelmaat in onze regio zien.
Dankzij intensief schuilhuttenwerk identificeerde de Jonge al in najaar 2004 zeearendvrouw S572 uit Sleeswijk-Holstein als vrouw van de Oostvaardersplassen. Zij werd de aartsmoeder van de Nederlandse zeearendpopulatie en bracht met haar ongeringde partner tussen 2006 en 2018 negentien jongen groot. Sinds die tijd concentreert de Jonge zich op de ontwikkelingen, uitbreidingen en beperkingen voor de Zeearend in ons land. Daarbij is het fascinerend hoe Europa’s grootste arendsoort zich handhaaft en uitbreidt in ons dichtbevolkte en sterk gecultiveerde land.
Martijn de Jonge werkt als fotograaf en publicist met de focus op de relatie mens-natuur. Hij won met zijn werk verschillende prijzen en publiceerde in 2020 het boek De Zeearend in Nederland bij de KNNV. De Jonge woonde 41 jaar in Amsterdam en vertrok in september 2017 naar Schokkerhaven om daar dichtbij de zeearenden van IJsseldelta en Zwarte Meer vogelvaartochten te organiseren voor vogelaars en natuurfotografen. Bij de Facebookgroep Zeearenden in Nederland is hij naast Cor Fikkert beheerder. Deze groep verzamelt en publiceert informatie en waarnemingen van Zeearenden in Nederland. Ze levert daarbij een grote bijdrage aan de terugmelding van geringde Zeearenden in samenwerking met Werkgroep Zeearenden in Nederland.
Foto’s: Martijn de Jonge
De lezing begint om 20 uur, de zaal is open om 19:30.
Adres is Buurtsalon Jeltje in de Eerste Helmersstraat 106M.