Beschermen kun je zelf!

Stadsdeelbestuurder Ester Fabriek behoudt natuureilandje Erasmuspark

Ester Fabriek maakt kennis met VWGA

Stadsdeel West wil het Erasmuspark herinrichten en vroeg bewoners om hun reactie. Buurtbewoner Janneke Vorst werd ongerust van het plan het natuureilandje van het park toegankelijk te maken voor mensen. Zij nodigde Ester Fabriek, dagelijks bestuurder van stadsdeel West, uit voor een kennismaking met onze vogelwerkgroep en een rondje door het park.

Ester heeft onder meer openbare ruimte en groen en dierenwelzijn in haar portefeuille en werkt voor haar stadsdeel samen met Luc Sour, gemeentelijk beleidsadviseur openbare ruimte. Ook Luc sloot aan bij ons rondje eiland. Vanuit de vogelwerkgroep waren Adrie Streefland en ikzelf erbij. Voor Ester was er een uitklapkaart met veel voorkomende soorten en een leenkijker.

Een groen en divers park
We troffen elkaar op de hoek van het Erasmuspark, bij de ingang van het hondenspeelzone. Met onze vogelbril op keken we onze ogen uit, en werden we enthousiast van de Kuifeenden, Eksters en Boomkruipers op het natuureiland dat door mensen met een geïmproviseerde takkenbrug bereikbaar was gemaakt. We zagen een Grote Bonte Specht voorbijvliegen en Adrie wist dat er een Sperwer op het eiland broedt. Wie de Vogelatlas openslaat, ziet dat dat klopt. Luc vertelde dat het hem vooral om de natuurontwikkeling ging, de monocultuur van het Elzenbosje wilde hij echt aanpakken. We snapten dat de begroeiing op het eiland diverser kon, maar waren die brug en paden nou echt nodig? De honden die nu in het park lopen, lezen geen bordjes en verstoren een hoop leven.

Erasmuspark

Goed nieuws en een hakkende specht
Het was een mooie ochtend en we genoten van de vogels in het park. Tjiftjaf en Winterkoning waren luid aanwezig en tot onze opluchting besloten Ester en Luc nog tijdens de wandeling dat het waardevol is dit gebied te beschermen. Ze gaan er mee aan de slag en proberen tot een andere oplossing te komen. Ester vertelde Janneke het goede nieuws. Het natuurpad en de brug hoefden er niet per se te komen. Verbetering van de biodiversiteit stond voorop. En als de natuur op het eiland zich verder ontwikkelt, dan kun je daar ook prima vanuit het park van genieten, vonden zij. Met een informatiebord met de voorkomende soorten, en wellicht een vaste kijker. Achter het bankje waar we op zaten hakte een Grote Bonte Specht enthousiast aan zijn nestholte. Alsof ook hij blij was dat de rust op het Noord-eilandje gewaarborgd was!

Langs bij andere stadsdelen
Naar aanleiding van deze kennismaking en het succes van ons overleg willen we de komende tijd ook bij de andere stadsdelen langs. Maak jij je zorgen over plannen in je stadsdeel? Heb jij contact met iemand van je stadsdeel of werk je er zelf? Laat het Janneke weten via secretariaat@vogelsamsterdam.nl

Foto’s en tekst: Tycho Fokkema

Dit bericht is geplaatst in bescherming, oproepen. Bookmark de permalink.