Hoe kom ik aan het boek?
Vogelatlas Amsterdam zal in de herfst van 2022 verschijnen. Het is dan verkrijgbaar in de boekhandel en natuurlijk ook bij de Vogelwerkgroep Amsterdam. Alle mensen die hebben meegewerkt aan de uitgave kunnen met korting een exemplaar verkrijgen. Ook leden van de Vogelwerkgroep Amsterdam krijgen korting. Daarnaast is het boek natuurlijk een leuk cadeau om weg te geven.
Vogelatlas Amsterdam is een ‘must have’ voor iedereen die in de Amsterdamse regio woont en is geïnteresseerd in vogels. Wees er dus snel bij, want op is op.
Via het e-mailadres vogelatlasamsterdam@gmail.com kun je je nu al opgeven voor het boek. Dat weet je zeker dat je t.z.t. niet achter het net vist.
Het Atlasproject duurde twee jaar. Moest een kilometerhok dan gedurende twee jaar geteld worden?
Nee, een kilometerhok is maar in één jaar geteld. In het andere jaar telden vele tellers andere hok(ken). Wel konden later aanvullende waarnemingen voor een al geteld hok worden doorgegeven via Waarneming.nl (met broedcode). Al die waarnemingen zijn in oktober 2021 bekeken. Aanvullende waarnemingen zijn gebruikt om het verspreidingsbeeld completer te maken, of om een hogere mate van broedzekerheid vast te stellen.
Als ik aan de cursus mee doe, kan ik dan niet zelf bepalen welk kilometerhok ik tel?
Mensen die aan de cursus ten behoeve van het Atlasproject meededen oefenden onder deskundige begeleiding in een voorbeeldhok. Daarnaast claimden ze ook hun eigen hok(ken) om te tellen.
Moet ik veel doen als ik één hok ga tellen?
Dat viel reuze mee. Het ging om 2x een uur in de winter en 4x een uur in het voorjaar. Met een beetje meer tijdsinspanning waren zo 2 hokken op een ochtend te doen, zeker voor ervaren waarnemers. Per kilometerhok werd een lijst bijgehouden van soorten en aan het eind van een bezoek aan het hok werd het aantal per soort geschat in vijf grove klassen.